Ai grijă de corpul tău și el va avea grijă de tine

Probabil ai mai auzit până acum că un stil de viață sănătos începe din bucătărie. Într-o lume în care suntem mai tot timpul pe fugă, iar tendința de a comanda mâncare se află în continuă creștere, secretul se află chiar la tine în frigider.

Pentru a-ți asigura aportul zilnic de calorii bune, vitamine și minerale, ar trebui să ai echilibru, varietate și moderație în dietă. Piramida alimentară poate fi nutriționistul tău la domiciliu, dacă ții cont de câteva aspecte simple, dar foarte importante.

În primul rând, hidratarea. Corpul nostru depinde foarte mult de rezervele de apă pentru a putea supraviețui. Ca să funcționăm la parametri optimi, fiecare celulă, țesut și organ are nevoie de hidratare. De aceea, ar trebui să consumi cel puțin 2 L de apă pe zi1 Un truc pentru a-ți dezvolta obiceiul de a bea apă: lasă un pahar plin lângă tine și amintește-ți să consumi măcar jumătate din el în fiecare oră. Dacă știi că ești genul care uită, încearcă un reminder cu alarmă pe telefon sau descarcă-ți o aplicație care să te ajute. Secretul este să bei indiferent dacă simți nevoia sau nu.

Cerealele sunt printre vedetele unei alimentații sănătoase. Reprezentând o sursă bună de energie și proteine, acestea ne ajută la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, datorită conținutului mare de fibre2. Unde mai pui că, în combinație cu o porție de Müller Kalinka Kefir, ai obținut un mic dejun original și delicios care să îți mențină starea de bine.

Legumele: cu cât mai multe, mai verzi și mai variate, cu atât mai bine. Consideră legumele ca pe cele mai versatile prietene din bucătărie. Pot fi preparate într-o mulțime de feluri și în funcție de combinațiile pe care le faci, poți obține mixul potrivit de care ai nevoie pentru un corp sănătos și bine întreținut3. Încearcă să mănânci legume la fiecare masă principala a zilei și asigură-te că ocupi jumătate din farfurie cu salate, broccoli, fasole verde, zucchini sau ciuperci.

Am ajuns și la capitolul nostru preferat: lactatele. Bogate în grăsimi, dar și calciu și proteine4, produsele lactate pot deveni o gustare de încredere sau chiar o cină mai ușoară. Cele mai iubite combinații sunt: împărțirea unui Müller Ayran și o porție de stick-uri din morcov cu colegă de birou sau dezvoltarea unui nou dressing pentru salată, folosind ca baza Müller Kalinka Kefir.

Fructele sunt alternativă cea mai potrivită pentru a învinge poftă de dulce. Alege fructe mai sărace în calorii, cum ar fi merele, căpșunile, grapefruitul, pepenele roșu sau kiwi5 ori de câte ori simți nevoia să iei cu asalt raionul de dulciuri din primul magazin care îți iese în cale. Corpul tău îți va mulțumi!

Să nu uităm de carnea slabă! Cea mai bună opțiune pentru un regim alimentar echilibrat6 este carnea albă, pe care o poți prepara în oricare dintre aceste 3 moduri: fiartă, în cuptor sau la grătar. Dacă adaugi și un partener pe măsură sub formă de ganitura, poți obține o masă gustoasă și sățioasă.

În vârful piramidei avem grăsimile saturate și dulciurile, pe care le putem consuma, însă cât mai rar și în porții mici. Adaosul de zahăr ne scade din nivelul de energie și contribuie la neplăcutele kilograme în plus, așa că, vorba aceea, “mai răruț că-i mai drăguț”. Pentru momentele în care vrem să ne răsfățăm cu produse din această categorie, putem încerca untul Muller cu 82% grăsime pe o felie de pâine prăjită cu puțină miere. Și pentru că tot urmează perioada sărbătorilor, o porție mică de sarmale cu smântână Muller de 24% este combinația perfectă pentru toți cei dragi.

Chiar dacă totul se mișcă într-un ritm alert, ar trebui să ne obișnuim să oferim corpului nostru mai mult timp și mai multă atenție. Cu cât vom avea mai multă grijă de el și îl vom răsfăța cu alimente sănătoase, cu atât ne va răspunde mai optimist și încărcat cu energie.

 

[1] https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/how-much-water-should-you-drink-per-day

[2] https://www.newfoodmagazine.com/article/74005/cereal-grain-functional-food/#:~:text=Cereals%20are%20nutritionally%20important%20sources,for%20both%20humans%20and%20animals.

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/323319

[4] https://eda.euromilk.org/fileadmin/user_upload/Public_Documents/Nutrition_Factsheets/2017_08_30_EDA_Health_benefits_and_nutritional_value_of_dairy_final.pdf

[5] https://www.medicinenet.com/which_fruits_have_fewer_calories/article.htm

[6] https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugarDacă ți-a plăcut acest articol îl poți împărtăși cu prietenii tăi


Starea ta de bine, mereu la îndemână
Magia fulgilor de ovăz
Respectă-ți timpul tău cu tine!
Explorează cu ochii, descoperă cu sufletul!
Lucrurile mici care contează În viața de zi cu zi